Baskıya Hazırlık

Baskı ile Uyumlu Renk Profili Seçimi

RGB (Red, Green, Blue)

Siparişlerde genellikle yaşanan sorun müşterilerin tasarım çalışması aşamasında ekranda daha canlı göründüğü için RGB olarak çalışmaları ve bize dökümanı iletmeleri Matbaa işleri genellikle ofset makinalarda basılmaktadır, ofset baskı karışımlarında CMYK (Cyan, Magenta, Yellow, Black) renk modeli kullanılırken RGB (Red, Green, Blue) renk modeli kullanılmaz. RGB renk modeli, elektronik ekranlarda kullanılır ve ışığın bir ekrandan yayılmasıyla renkleri oluşturur ve daha canlı renkler sunar.

CMYK (Cyan, Magenta, Yellow, Black)

CMYK renk modeli ise baskıda kullanılır ve mürekkep tabakalarının birbirinden çıkarılmasıyla renkleri oluşturur bu kağıda yansıdığında renklerin RGB’ye göre mat görünmesidir. Kağıt üzerinde görüdüğünüz fotoğraf, resimler CMYK renk modeli ile basılmaktadır. Baskıların %95’den fazlasında bu teknik uygulanır.

PANTONE

Pantone dünyanın her yerinde renkte tutarlılığı ve doğru rengin seçimini, doğru renge sabit kalmayı, renklerde yanlışlık ve eksikliğin önlenmesini, yeniden üretiminde aynı tutarlılığı sağlamak için önemlidir. Özellikle marka renkleri gibi özel renk gereksinimleri için idealdir.

Çalışmanın vectorel ve Yüksek Çözünürlükte Hazırlanması

Çalışmanızda kullanılacak olan görsellerin ve logonun yüksek çözünürlüklü veya vektörel formatta olması önemlidir.

Logo, font ve çizimlerin vektörel, fotoğrafların ise yüksek çözünürlükte (300dpi) hazırlanması, baskı kalitesini artırmak ve net sonuçlar elde etmek adına kritiktir.

Kesim ve Taşma Payı

Çalışmanızı hazırlarken dikkat etmeniz gereken bazı konular vardır.

Bıçak İzi, çalışmanın kesileceği yerdir.

Taşma Payı, keserken ufakta olsa kaymalara yaşanmaktadır, kesim hatalarını önlemek amacıyla uygulanır.

İç Güvenli Alan, çalışırken yine kaymalara karşı önlem olarak en az 3mm içerde çalışmak gerekmektedir.

Kesim Çizgisi, kros dediğimiz bu çizgiler, kesim alanını ifade eder, iş bu çizgiler dikkate alınarak kesilmektedir.

Çalışmanın Bıçak İzine Yerleşimi

Matbaa çalışmalarında bıçak izleri tasarımın kesileceği noktaları belirlemek ve baskı sonrasında düzgün kesim sağlamak için kullanılır.

Çalışmanın bu izlere göre doğru bir şekilde yerleştirilmesi önemlidir, çalışma yapılmadan önce bıçak izlerini talep etmeniz gerek mektedir.

Yazıyı Convert Yapmak

Çalışmanızda tercih ettiğiniz font’un bozulmaksızın kullanılabilmesi için çizim haline dönüştürülmesi işlemine ‘convertlemek’ denir.

Convertli çalışmalarda fontun kendisine gerek kalmaz, böylece tasarımınız herhangi bir ortamda sorunsuz görüntülenebilir ve kullanılabilir.

Fotoğrafların Çalışma Dosyasında Olması

Çalışmada kullanılan fotoğrafların her ortamda doğru bir şekilde görüntülenebilmesi için, genellikle iki yöntem kullanılır.

Fotoğrafları bir klasör içine yerleştirme veya fotoğrafı çalışılan programın içinde ’embed’ etmek gerekir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.