Amerikan Cilt
Sayfaların sırttan tutkallanarak uygunlandığı bir ciltleme tekniğidir.
Bıçak
Özel kesimli malzemeler için kullanılan genelde lazer ile oyularak şekillendirilmiş ahşap tabana çakılan keskin çelik parçalardan oluşan kesim şablonu.
Convert
Fontun bozulmaksızın kullanılması için vektörel programlarla şekilsel hale dönüştürme işlemine convertlemek denilir.
Dijital Baskı
Bilgisayar ortamında hazırlanmış dosyaların ink-jet ya da lazer teknolojisi kullanılarak doğrudan kağıda geçirilmesiyle dijital baskı makinaları kullanılarak yapılan baskı çeşididir.
Dpi
Inç başına düşen nokta sayısı(dots per inch) anlamına gelir. Basılan materyalinizin her bir ‘inç’inde bulunan küçük noktaların sayısını belirtir. DPI ne kadar büyük olursa, nokta sayısı o kadar büyük olur ve bu da baskıyı daha net yapar. Dispersiyon Lak : Ofset baskı ile basılmış baskıların sürtünme esnasında baskının bozulmaması ve renklerin daha uzun ömürlü ve parlak (istenirse mat) olabilmesi için uygulanır.
Font
Yazı tipi anlamına gelir. Harflerinin şekilleri, boyu, genişliği gibi özellikleriyle bir bütün olan her yazı tipine font denir.
Giyotin
Kağıdı ölçülendirerek kesmek için kullanılan makine.
Gofre
Kağıt üzerinde bir görüntüye kabartma işlemine denir. Metal klişe alınarak yapılabilir.
Kalıp (CTP)
Matbaa presine takılan ve üzerine mürekkep uygulanan metal levha. Bu plaka, kalıpların bir yüzey üzerine transfer edilmesini sağlar.
Klişe
Matbaada harflerin ve resimlerin basılması için hazırlanan metal kalıplardır. Günümüzde Varak Yaldız ve Gofre baskılarda çokça kullanılır.
Kros
Bir baskıda kullanılan resim veya grafiklerin belirli bir boyut ve konumda kesilmesini ifade eder.
Lak
Süsleme yöntemidir baskıyı dış etkenlere karşı korumak ve ürüne parlaklık kazandırmak için baskı yüzeyine uygulanan bir laminasyon işlemidir.
Ofset Baskı
Matbaa işleminde yaygın olarak kullanılan bir baskı tekniğidir. Ofset baskı, kalıpların önce bir silindir üzerine aktarılması ve ardından bu silindirin kağıt üzerine basılması prensibine dayanır. Yüksek kaliteli baskılar elde etmek için sıkça tercih edilir.
Pantone
Pantone firması tarafından üretilen ve baskı dünyasının standart renklerini oluşturan katalogtur
Peforaj
Yırtma, katlama içim baskılı malzeme üzerinde sıralı küçük delikler açılması işlemidir.
Pilyaj
Materyallerin kırım yerlerine denir. Özel bıçak kullanılarak pedal, kazanlı veya maşalı makinalarda yapılan işlemdir.
Renk Ayrımı
Renkli baskı için, farklı renklerin ayrı ayrı basılabilmesi için bir görüntünün renklerinin ayrılması sürecidir.
Sayfa
Bir yaprağın bir yüzüne denir. Bir yaprak 2 sayfadan oluşur.
Selefon
Kağıt, Karton gibi yumuşak dokulu ürünlerin üzerine baskıyı dış etkenlerden korumak ve tasarımı ön plana çıkartmak için kullanılan plastik kaplama sistemidir. Mat, Parlak, Metarilize gibi çeşitleri vardır.
Serigrafi
Bir baskı yöntemi olan serigrafi, bir kumaş veya metal ekranın kullanıldığı, mürekkebin belirli bölgelere geçirilmesiyle yapılan bir baskı tekniğidir.
Sıvama
Baskı sonrası iki ayrı tabakanın birbirine tutkal yardımı ile yapıştırılması işlemidir.Otomatik ve manuel sıvama makinaları ile yapılmaktadır.
Tel Dikiş
Bu teknik, sayfaların bir araya getirilmesi ve birbirine bağlanması için tel zımbaların kullanılmasını içerir. Tel dikiş, özellikle ekonomik ve hızlı bir ciltleme çözümü olarak yaygın olarak tercih edilir.
Tram
Renklerde ara tonlara ulaşılmasını sağlar.
Varak Baskı
Isıtılmış bir klişe vasıtasıyla folyonun (Varak Malzemesi) taşıyıcısından kurtulup basılacağı alana transfer olması işlemidir. Metal klişe alınarak yapılabilir.
Vector
Piksel ve diğer çözünürlük ölçüleri yerine matematiksel ölçülerin kullanıldığı ve daha sonradan açıldığında detaylar kaybolmadan tekrardan boyutlandırılabilen grafik şeklidir. Vektörel çizimler sıklıkla logolarda, kalıplarda ve teknik hassasiyet gerektiren işlerde kullanılan bir çizim türüdür.
Vernik
Baskı yüzeyine uygulanan koruma işlemlerinden biri olup dayanıklılık ve parlaklığı lak kadar olmasa da yüzeye uygulanması kolay bir maddedir.
Yarım Kesim
Bir bıçak ile malzemenin belli bir derinliğe kadar kesilmesi işlemidir.Genelde etiket(sticker) kesimlerinde taşıyıcı ile etiketi ayırmak için kullanılır.